Op zaterdag 20 november stonden 10 enthousiaste vrijwilligers om 9 uur klaar op Green Heart Nature Farm. Klaar om hard aan het werk te gaan, want we zouden die dag de nodige bomen planten. Nou ja, niet alleen bomen, want dit seizoen staat ook in het teken van het aanplanten van de struiklaag.
3 teams, 3 deelprojecten
In drie verschillende teams zijn we aan de slag gegaan. Het eerste team was verantwoordelijk voor wat we ‘production lane’ zijn gaan noemen: een golvende laan bomen waarvan we vrijwel zeker weten dat de opbrengst goed zal zijn in ons klimaat. Hier staan bijvoorbeeld appels, peren en kerspruimen. Ter ondersteuning hebben we hier de nodige duindoorns aangeplant.
Het tweede team heeft ervoor gezorgd dat ons exotische voedselbos wat dichter is beplant. Zij zetten hier onder andere een Mexicaanse meidoorn, Japanse krentenboom, Japanse kornoeljes en Franse uiensoepbomen tussen de huidige aanplant.
Tot slot heeft team drie veel struiksoorten in de grond gezet. Zo staan er nu in ons exotische voedselbos de nodige kruisbessen, blauwe bessen, honingbessen en hebben we een stellage gebouwd waar gojibessen tegenaan kunnen groeien.
Een fijne groep mensen
Naast een productieve dag, was het ook een fijne dag vol uitwisseling van kennis en verhalen. Waar de één al vaker was komen helpen met planten, was Green Heart Nature Farm voor de ander een nieuwe ervaring. En waar de ene persoon zelf actief was met voedselbossen, biodynamica of permacultuur, zette een ander voor het eerst eigenhandig een boom in de grond. Maar één ding deelden we met zijn allen: tijdens het nagenieten bij het kampvuur met een kop warme chocolademelk voelde we ons trots en voldaan.
Zorg voor de bodem en de plant
We vinden het belangrijk om ook iedere plant de juiste zorg en een mooi plekje te geven. Deze plantdag hebben we extra aandacht besteed aan de exacte plek van de boom en de manier van planten. Daarnaast hebben we het bodemleven een kick start gegeven door verschillende technieken toe te passen. Zo hebben we op alle aangeplante bessen de ‘sheet-mulch’ techniek toegepast: eerst een laag karton, om het gras daaronder af te laten sterven en daarna een gevarieerde mix van stalmest en ander organisch materiaal. Dit alles zal langzaam verteren en door het bodemleven omgezet worden in voeding voor de planten.
Daarnaast heeft elk boompje of struikje ook een flinke slok smeerwortelgier gekregen. Dit stinkende goedje maakte Jeske een paar maanden geleden van paardenmest, blad van de smeerwortel en water. Het zit boordenvol mineralen en andere behulpzame stoffen die de jong aangeplante bomen goed kunnen gebruiken.
De volgende plantdag
Op zaterdag 27 november vindt de volgende plantdag van dit jaar plaats. Dan gaan we, wederom met een groep van 10 enthousiaste vrijwilligers, bomen planten in ons inheemse voedselbos. Benieuwd hoe dat is gegaan? Uiteraard delen we ook daar weer een update over.