Op zaterdag 30 nov en donderdag 19 dec 2024 gaan we weer bomen planten tijdens Treevember: de maand van het jaar waarin er overal in Nederland bomen worden geplant om de biodiversiteit te vergroten! Zo helpen we ook dit jaar weer de natuur. Samen met al onze voedselbosvrienden en vrijwilligers. Help jij ook mee?

Help mee!

Wil jij meehelpen met onze missie om de natuur te herstellen? En de overvloed van moeder aarde terug te brengen? Doneer 1 of meerdere bomen of kom helpen met bomen planten op onze boomplantdagen zaterdag 30 nov en donderdag 19 dec 2024.

Voor elke 3 euro een boom de grond in

Al voor 3 euro sponsor jij een boom! Wil je 1 of meerdere bomen doneren, maak dan 3 euro of een veelvoud daarvan over naar onze rekening. Wij zorgen dat jouw gedoneerde bomen op de Green Heart Nature Farm in Geffen worden geplant. Wil je in een keer een grotere donatie doen voor meerdere bomen, een duurdere boom sponsoren en daarmee voedselbosvriend worden? Laat het ons weten via info@greenheartnaturefarm.org !

Hoe het werkt

Via deze QR code kom je automatisch terecht op een digitaal betaalverzoek. Bepaal zelf hoeveel bomen je doneert door een veelvoud van 3 euro als bedrag in te vullen. Zelf overmaken kan uiteraard ook, met de volgende gegevens:

Rekeningnummer: NL97RABO0318130858
Ten name van: Green Heart Nature Farm
Omschrijving: Donatie bomen 2024

Welke bomen worden geplant?

Voor elke donatie van 3 euro planten we één nieuwe zwarte els. Afgelopen jaar hebben we meer dan 100 zwarte elzen opgekweekt. Zaterdag 30 november planten we zoveel mogelijk van deze bomen uit in ons voedselbos in Geffen. 

Waarom de zwarte els?

De Zwarte Els is een prachtige pioniersboom die snel volume creëert, de bodem verrijkt, stikstof bindt, andere bomen en planten helpt, vogels voedt en uiteraard CO2 opslaat! Hoe dan?

De Zwarte Els is inheems in Nederland en heeft gedurende eeuwen boomgemeenschappen gevormd en ondersteund, lang voordat de mens arriveerde. Als een van de vriendelijkste leden van de berkenfamilie, wordt de Zwarte Els vaak aangetroffen in hagen en langs beekjes, waar hij dicht samen groeit met meerdere plantensoorten. De boom deelt niet alleen graag zijn ruimte, maar verrijkt ook de bodem voor iedereen.

De Zwarte Els heeft een symbiotische relatie met de stikstofbindende bacterie Frankia Alni. Samen halen ze stikstof uit de lucht en maken deze beschikbaar in de bodem.

Elke els heeft zowel mannelijke als vrouwelijke katjes die vroeg in de lente verschijnen. De bevruchte vrouwelijke katjes ontwikkelen zich tot een groene, kegelvormige vrucht die lijkt op een miniatuur dennenkegel.

De zaden blijven aan de boom hangen en worden in kleine hoeveelheden vrijgegeven, waardoor kleine vinkachtigen, zoals de sijs, de hele winter door gevoed worden.

Door de eeuwen heen is de Zwarte Els geëvolueerd om te gedijen in arme en natte omgevingen en om bodem op te bouwen, zodat er complexere bossen om hem heen kunnen ontstaan. Zijn genereuze karakter, de symbiotische relaties die hij aangaat, en het vermogen om te delen maken hem ideaal in voedselbossen om de grond snel om te vormen tot de rijke, complexe bodem die nodig is. Elke keer dat we de boom ‘chop & droppen’, voeden zijn wortels de bodem met stikstof, terwijl de gemakkelijk afbreekbare bladeren en takken mycorrhiza bevorderen en koolstof in de bodem opbouwen, wat op zijn beurt zorgt voor goede bodembeluchting en hydratatie die nodig is voor de meeste bomen.

Als pioniersboom groeit de Zwarte Els snel en biedt beschutting tegen de wind voor kwetsbaardere voedselbosplanten, en voorkomt hij dat de grond uitdroogt bij winderig weer.

Alvast onwijs bedankt voor jouw hulp om zoveel mogelijk bomen te planten deze Treevember!