Steeds meer mensen vragen of ze wellicht eenmalig, meermaals of zelfs structureel iets kunnen bijdragen of meehelpen.. Wat voelen we ons enorm vereerd en dankbaar dat het voedselbos en de natuurboerderij zo door steeds meer mensen gedragen en gedeeld mag worden! Uiteraard zien we daar allemaal prachtige kansen voor. Graag willen we samen met alle geïnteresseerden kijken hoe we dit op een goeie manier kunnen vormgeven. We horen dan ook graag jouw ideeën, wensen en mogelijkheden om bij te dragen en samen mooie dingen te creëren. 

In ieder geval organiseren we de komende periode diverse Contribute & Connect dagen. Dit voor iedereen die het leuk vindt om samen te planten, zaaien, bouwen, verbinden, leren, delen, koken en genieten van een heerlijke lunch van seizoensproducten.

De eerstvolgende data voor onze Contribute & Connect dagen zijn:

 • woensdag 1 maart
 • donderdag 16 maart
 • woensdag 29 maart
 • donderdag 13 april
 • woensdag 26 april

Tot dan?

Je kunt aansluiten in de ochtend van ong. 9:30 – 12:00, met daarna een gezellige lunch van 12:15 – 13:15, en / of in de middag van ong. 13:30 – 16:00 met aansluitend een drankje met iets lekkers..

We horen graag vooraf of je komt, en of je komt voor de ochtend + lunch en / of middag + drankje / hapje. Dit in verband met onze voorbereidingen en inkopen. Je kunt je aanmelden bij Tjitske via tjitske@greenheartnaturefarm.org of 0624443907. Fijn als je je uiterlijk 2 dagen vooraf aanmeldt, maar hoe eerder hoe beter! Wil je toch nog last minute aansluiten, bel of app dan even met Tjitske om te kijken wat er mogelijk is (0624443907).

De waarde van het Contribute & Connect principe, als deel van een prachtige uitwisseling in een regeneratief ecosysteem:

Om te starten delen we graag een greep uit de reacties op eerdere edities…..

“Mag ik gauw weer komen helpen alsjeblieft?”
“Ik voel me echt thuis hier…wat een fijne plek”
“Weer zoveel geleerd vandaag…”
“Oh wat heerlijk dat werken met je handen in de aarde!”
“Ik ga echt weer helemaal lekker zen naar huis”
“Gaaf hoe ik zo ook mn steentje kan bijdragen aan t bouwen van n mooiere wereld!”
“Wooow krijgen we dit lekkere eten er zomaar allemaal bij?!”

Hier worden wij helemaal stil van…! En wauw wat zijn wij dankbaar en blij voor zo’n prachtige groep vrijwilligers….

Allereerst natuurlijk dankbaar dat we samen zoveel werk hebben verzet: er zijn in de februari editie bijvoorbeeld tientallen hulst plantjes, vlinderstruiken en duindoorns geplant en honderden kleine boompjes bevrijd uit de armen van het grijpgrage gras, zodat ze weer vrij verder kunnen groeien dit seizoen..

Maar bovenal:

Blij dat we ons prachtige plek mogen delen
Blij dat we onze kennis en inspiratie kunnen delen
Blij dat we samen van zoveel overvloed in de vorm van heerlijk eten van t land mogen genieten

En dankbaar dat er zo’n prachtige uitwisseling mag ontstaan tussen deze prachtige groep mensen onderling!!

Want ook dat is permacultuur: het lokale ecosysteem niet alleen tussen de bodem, planten, dieren en bomen, maar ook met en tussen de mensen versterken!

Allemaal hebben we wat te geven en kunnen we iets moois ontvangen…

Welke prachtige inbreng we de afgelopen weken bijvoorbeeld al mochten ontvangen was:

 • Een uitnodiging om stekjes op te halen, bijvoorbeeld van de fantastische oude vijgenboom van Joris die al jaren de lekkerste vijgen van heel Oss produceert: eens kijken of we dat in Geffen kunnen evenaren 😉
 • Het ophalen van een paar aanhangers vol eikenbladeren (geweldig als mulch laag in t voedselbos ) die Tiny voor ons bij elkaar harkte in zijn grote tuin langs de bosrand
 • Joep die een partij vlinderstruiken redde, die door de gemeente werden gerooid en nu een tweede leven hebben gekregen in t voedselbos
 • Tamara die wel een partijtje nog mooiere foto’s wil schieten tijdens een volgende vrijwilligersdag met haar fotografie hobby
 • Sita die een partij “netjes” haakte voor in de tuin, om wol voor vogelnestjes in te doen. Deze kunnen wij weer verkopen of uitdelen
 • Folkert die aanbiedt om tegen een vergoeding jouw tuin / heg te komen snoeien en het snoeisel vervolgens meeneemt naar t voedselbos als organisch compostmateriaal (mocht je interesse in zo’n snoeihulp hebben of iemand weten die dat wellicht heeft, horen we dat graag)
 • Een schat aan kennis en inspiratie, bijvoorbeeld over het leren ‘lezen’ van de geneeskrachtige werking van een plant aan de vorm van het blad door Julia, inspiratie voor een handig werk- en pluktasje door Addie, slimme tips van Gina voor het verwerken van duindoorn (eerst even invriezen, dan schud je ze zo van t takje)

Jeetje… en dit is dus nog maar een greep uit de prachtige dingen die er uit de fijne lokale verbindingen ontstaan..

Wil jij je ook op jouw manier met ons verbinden, en komen meegenieten van de overvloed? Wij delen graag ook de komende tijd weer onze plek, ons heerlijke eten, onze kennis en onze inspiratie. Voel je vooral welkom op de C&C dagen, ook gewoon voor meehelpen en gezellig kletsen.

En zoals je ziet kan meehelpen meerdere vormen aannemen, mocht je minder hebben met werken op t land maar wel graag meegenieten 😉 Laat maar weten wat je ideeën zijn! Meehelpen nieuwsberichtjes schrijven, een mooie posterontwerp maken, het eten klaarmaken met Tjitske of iets heel anders kan ook, we staan voor van alles open!

Ken je anderen die dit wellicht leuk vinden? Tof als je t deelt!

Voel je in ieder geval welkom om contact op te nemen.

Liefst met Tjitske, via tjitske@greenheartnaturefarm.org of 0624443907.

Tot gauw?