Elke zone op onze boerderij heeft zijn eigen thema. Zo is er een mensen/dierenzone, een exotisch voedselbos, een inheems voedselbos, een notenbos, hoogstamfruitgaard en een hakhoutbos.

Daarmee is Green Heart Nature Farm niet zomaar een natuurboerderij, maar mogen we onszelf ook voedselbos noemen. We planten zoveel mogelijk eetbare planten en struiken aan.

Exotisch voedselbos

Het exotische gedeelte van ons voedselbos beslaat zo’n 0,8 hectare. Hier vind je allerlei soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Denk aan de kaki, pawpaw, bloedappels, perziken en amandelen. Ook staan hier bijzondere notenbomen, zoals de koningsnoot en de boternoot. Het exotische voedselbos is ingedeeld op oogstseizoen. Zo weet je in de lente precies naar welke hoek je moet lopen voor het lekkerste rijpe fruit.

Inheems voedselbos

De naam zegt het al: hier vind je de eetbare soorten die wél van oorsprong in ons land groeien. Hierbij kun je denken aan de de smakelijke mispel, kersen, meidoorns en lijsterbessen. Maar ook verschillende struiken die heerlijke bessen dragen die rauw of verwerkt te eten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aalbes en de zwarte bes.

Notenbos

Noten zouden zomaar eens dé vleesvervanger van de toekomst kunnen blijken. Ze bevatten ontzettend veel goede voedingsstoffen en in plaats van de natuur aan te tasten, dragen ze bij aan natuurherstel. Daarom is een deel van ons voedselbos gewijd aan de lekkerste noten. Walnoten, rode walnoten, hazelnoten en kastanjes maken hier de dienst uit.

Hoogstam fruitgaard

Appels, peren en stoofperen. Maar dan op een hoge stam. Deze vind je in onze hoogstam fruitgaard. Als je aan komt rijden bij de boerderij zie je ze direct: beschermd door pallethekjes omdat onze schapen hier ook graag grazen.

Hakhoutbos

Hakhoutbossen bestaan al sinds de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen waren ze een veel gezien fenomeen in ons landschap. Hier vind je bomen die geschikt zijn voor de houtkap en aan nóg een voorwaarde voldoen: als je ze dicht bij de grond kapt, lopen ze vanzelf weer uit. Zo blijft het bos generaties lang productief. Ook hier staan weer zoveel mogelijk eetbare soorten.

Mensen/dierenzone

Tot slot is er op de boerderij een plek gereserveerd voor onze boerderijdieren en voor onszelf. In dit gedeelte kun je heerlijk genieten van de natuur om je heen, vanaf je stoeltje onder een parasol. Er is dan wel een klein risico dat één van onze ganzen probeert je broek op te eten…