Onderstaand filmpje laat in nog geen 2 minuten zien wat we op Green Heart Nature Farm aan het doen zijn. Wakkert dit je nieuwsgierigheid aan? Kijk dan het uitgebreide introductiefilmpje van 11 minuten hier, en lees hieronder én op de rest van deze website nog veel meer ins & outs.

Enthousiast geworden en meer zien? Bekijk dan vooral ook het uitgebreidere introductiefilmpje van 11 minuten, met nog meer toelichting.

Samenwerken met de natuur

We willen de natuur de kans geven om zichzelf te herstellen. Daarvoor werken we samen met de natuur en observeren veel. Welke planten en bomen doen het hier van nature goed? Welke plekken zijn kurkdroog en welke blijven langer vochtig? Welke vogels komen op welke bessen af? We passen onze plannen hier op aan. Zo graven we geulen om regenwater langer vast te houden. Of planten een vogelkers naast een fruitboom, zodat we niet al ons fruit aan de vogels kwijtraken. 

Ons doel

Dit alles doen we met één belangrijk doel: een florerend gebied creëren voor de natuur, waar we als mens ook nog eens van een heerlijke oogst kunnen genieten. We zien nu al meer wormen in de bodem dan een jaar geleden, de begroeiing creëert schuilplekken voor egels en hazen, de bloesem trekt duizenden insecten aan en de vruchten vormen een paradijs voor tientallen vogelsoorten. Het leven neemt met de dag toe op Green Heart Nature Farm! 

Voedsel om te inspireren

Een belangrijk onderdeel van onze natuurboerderij is het voedselbos. Een groot deel van het land is gewijd aan eetbare bomen en struiken. Hier vind je onder andere ‘vergeten’ eetbare inheemse soorten, zoals de kornoelje, mispel en meidoorn. Maar er is ook een sectie met meer exotische vruchten, waaronder pruimen, kaki’s, pawpaw’s en bijvoorbeeld bloedappels. Ook hebben we tientallen bijzondere walnootsoorten, kastanjes en hazelnoten. We hopen mensen te inspireren door te laten zien wat de natuur te bieden heeft. Een onbespoten vrucht die je direct van de boom oogst heeft iets bijzonders.

Wat wij verstaan onder een voedselbos

Een voedselbos is één van de mooiste manieren om als mens zorg te dragen voor de aarde en de natuur. Het ecosysteem van een natuurlijke bosrand vormt de basis en het uitgangspunt van een voedselbos. Met de principes van dat systeem cocreëer je een rijk en divers aanbod van voedsel en habitat voor mens, dier, insecten en planten. Er ontstaat een meerlaags systeem, met een rijk bodemleven vol schimmels, allerlei zelf regenererende planten, bomen, struiken en kruiden en een gebalanceerd dierenecosysteem.