Posted on

Voor wie in Geffen woont en de afgelopen tijd over de Leiweg kwam is het vast opgevallen… Bij de familie van de Camp aan de Leiweg 4 is t (rieten) dak eraf, en bij ons op de Green Heart Nature Farm ligt er opeens n berg riet op t land… En dat is er niet zomaar door de wind heen geblazen… wat een mooie burensamenwerking en hergebruik!

Van de Camp kon mooi gratis en voor niks het ouwe riet een paar deuren verder brengen in plaats van te betalen voor de stort. Op ons land van de natuurboerderij en het voedselbos is het een prachtige grondbedekker die de bodem de komende jaren kan voeden: het bindt koolstof als tegenhanger voor stikstof, houdt vocht vast, is voeding en schuilplek voor allerlei wormen, insecten en kikkers, en helpt zo het bodemleven en het ecosysteem versterken. Ook nog goed voor de natuur en een bijdrage aan de oplossing voor ons klimaat, wat wil je nog meer?

Grappig dat iets dat afval lijkt zo dus weer een prachtige waarde heeft!

Geert-Jan: “Ik heb altijd al iets met riet gehad. Zelf ben ik onder een rieten dak geboren, heb er altijd onder geleefd en heb zelfs nog meegeholpen ons eigen rieten dak op de Leiweg 3A erop te leggen. Toen nooit gedacht dat ik zulk riet later zou kunnen gebruiken op ons land en het nog zoveel meer waard zou zijn! En wat geweldig, hoe we als buren zoveel voor elkaar kunnen betekenen. Toen ooit het rieten dak van de Leiweg 4 werd gelegd in de jaren ’90, werkte de jongere versie van mijzelf nog voor de eigenaren van die tijd. Tegenwoordig onderhoudt van de Camp weer onze waterpompen, en wat zijn we daar blij mee. Met deze win-win uitruil van het riet, is de cirkel helemaal compleet. Fantastisch!”

Ook rietdekker Stefan Molenaar heeft inmiddels de weg naar de Green Heart Nature Farm gevonden, en het nieuws verspreidde zelfs zover in de regio, dat ook Rober Dolstra al met een gigantische aanhanger aan kwam rijden.

Gelukkig maar dat er op de Green Heart Nature Farm een team van de reguliere vrijwilligers klaarstond om samen het riet te verspreiden over het land. Want dat was me het werkje wel. Wat dan weer een heel gezellige middag opleverde. Wist je dat we regelmatig heel gezellige meewerkmiddagen organiseren? Kijk maar eens in onze agenda. En op de Open Dag op 15 juni kun je langskomen om te kijken wat er van al dat riet is geworden ;).

Trouwens… naast riet zijn boomstammen en grote dikke takken ook onwijs welkom voor het voedselbos! We willen graag nog een mooie bijen- en insectenwal aanleggen. Ben of ken jij iemand die stukken boomstam kwijt wil om de natuur nog een handje verder te helpen? Laat het dan vooral weten aan Tjitske via info@greenheartnaturefarm.org of 0624443907.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *