Posted on

Zomerse sferen, persoonlijke inzichten en nuttig werk:

dat vat het eerste Contribute & Connect weekend op Green Heart Nature Farm in een notendop samen. In het weekend van 14 en 15 mei kwam een groep natuurliefhebbers samen om twee dagen lang te verblijven op onze natuurboerderij. Het werd een weekend vol heerlijk duurzaam eten, herkenning, goede gesprekken, beweging en hard werken. Want naast dat er flink genoten werd van ontspannen momenten samen, staken de deelnemers ook de handen uit de mouwen om de natuur een handje te helpen.

Campers, tentjes en hangmatten

Op zaterdagochtend arriveerden zes volwassenen en vier kinderen vol positieve energie lopend, met de fiets, auto of camper. Uit de auto’s kwamen tentjes en een hangmat tevoorschijn, want er ging gekampeerd worden! Gelukkig hielp het weer een handje mee aan de vakantiesfeer. De zon deed haar uiterste best om ons weekend een haast mediterrane sfeer te geven. Na een uitgebreide kennismaking, kon de groep niet wachten om van start gegaan: er ging gewerkt worden!

Boomgildes maken, hekken bouwen en een mini-voedselbos aanleggen

Het werken stond niet alleen in het teken van resultaat boeken, maar vooral ook van leren. Wat komt er eigenlijk kijken bij het aanleggen van een voedselbos? Nou, dat is nogal wat. Om een zo breed mogelijk beeld te geven van de verschillende werkzaamheden, konden de deelnemers kiezen uit drie projecten.

Groep 1 ging met Freek mee naar het exotische gedeelte van ons voedselbos. Hier legden zij gildes aan rondom onze amandelbomen. Een gilde is een groepje planten met elk een eigen functie om de boom te ondersteunen. Zo verspreidden zij zaden die we afgelopen jaar geoogst hadden en stekjes uit ons eigen en andere voedselbossen.

Een tweede groep ging met Kestrel mee om ’the bean’, een omheind stukje op ons land in de vorm van een boon, om te toveren tot mini-voedselbos. Eerst gingen zij het gras te lijf, zodat de nieuwe aanplant hier niet mee hoeft te concurreren. Na een flinke laag champost te hebben aangebracht, is er vervolgens het nodige gezaaid en uitgeplant. Laat maar komen die biodiversiteit!

Tot slot mocht Geert-Jan een derde groepje begeleiden in fysiek zwaarder werk. Het hek rondom Peggy’s (ons hangbuikzwijn) veldje moest vervangen worden. Want hoewel hangbuikzwijnen ideaal zijn om de grond om te woelen, is een hek toch echt nodig om deze woelers weg te houden bij jonge boompjes.

De tweede dag stond onder andere in het teken van het verzorgen van de walnootbomen, die straks de kruinlaag van het inheemse notenbos moeten gaan vormen. Deze kregen een lekker dikke laag champost en verschillende zaden van planten die de bomen straks mogen gaan ondersteunen.

Ook werd er op zondag voorgezaaid, werd er wat uitgelegd over stekken en zijn er een aantal deelnemers druk aan het stekken geslagen.

In contact met de natuur

Omdat het weekend niet alleen in het teken stond van ‘Contribute’ maar ook van ‘Connect’, was er in het programma ook voldoende ruimte voor dit aspect. Zo sloten we de zaterdagavond af met goede gesprekken bij het kampvuur en begonnen we de zondagochtend met een fijne workshop Qi Gong, gegeven door deelnemer Peter, om de dag met goede en schone energie te starten. Voor de lunch nam Jeske de groep mee in een korte workshop, waarbij zij ontdekte hoe de natuur je kan inspireren om anders naar jezelf te kijken. En voordat we na de lunch weer hard aan het werk gingen, liet Kestrel de deelnemers met andere ogen naar de wereld kijken tijdens een intuïtieve wandeling.

Culinair genot

Een verslag van dit weekend is niet compleet zonder stil te staan bij het fantastische culinaire avontuur waarin Tjitske ons meenam. Zij liet ons proeven welke heerlijke dingen de natuur ons te bieden heeft. Zo genoten we van vegan brownies met lavendel, salades vol met bloemen uit eigen tuin en leerden we in een kookworkshop met een Indiaas tintje welke eetbare bladgroenten, die in bijna elke tuin voorkomen, fantastisch smaken in een tofu-curry.

Dat smaakt naar meer!

De geweldige sfeer en de hartverwarmende reacties van de deelnemers, maakten dat dit weekend voor ons naar meer smaakt. Dus hou onze website en Facebookpagina in de gaten, want daar verschijnt ergens in de toekomst een aankondiging voor een volgende editie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *